De opkomst van de food truck

Het fenomeen foodtruck is in Amerika al een tijdje geweldig in opkomst, maar begint nu (gelukkig) ook steeds meer naar Europa en ons landje over te waaien. De keuken (of bar) op wielen lijkt daarmee echt een fenomeen van vandaag de dag te zijn, maar eigenlijk geven de mobiele wagens het straatbeeld al eeuwen geur en kleur. Een beknopt historisch overzicht van de opkomst van de food truck:

    • Op z’n Grieks | De eerste maaltijdverstrekkende wagens ontstonden al in de 17e eeuw bij de Grieken en Romeinen. De groenteman, bakker en slager bezorgden in die tijd al hun verse producten met paard en wagen, bakfietsen of zelfs hondenkarren bij de mensen thuis. Omdat meer en meer mensen naar de grote steden trokken, kwamen daar al snel wagens bij die bewerkt voedsel zoals voorgesneden fruit, aardappelpannenkoeken en broodjes verkochten aan de hongerige arbeiders in de stad
    • Wild Wild West | In het Wilde Westen deden ze ook aan foodtrucks; in 1866 bouwde de Amerikaanse veehouder Charles Goodnight een oude legerwagon om tot mobiele keuken om – soms met gevaar voor eigen leven – de rondreizende cowboys te voorzien van maaltijden. Hij noemde dit de ‘chuck wagon’, tot op de dag van vandaag worden door heel de Verenigde Staten cook-offs gehouden met de traditionele chuck wagon
    • Vrrrroemm | Door de uitvinding van de automobiel hebben gemotoriseerde foodtrucks sinds de jaren ‘50 het straatbeeld (vooral in de VS) geleidelijk aan overgenomen. Daar waar het in de beginperiode vooral om Mexicaanse taco foodtrucks ging met een dubieuze reputatie op het gebied van hygiëne, werden de foodtrucks in de jaren ‘90 steeds gevarieerder en professioneler
    • Hoog niveau | In 2008 begon de Koreaanse chef Roy Choi uit Los Angeles de allereerste gastronomische foodtruck op hoog niveau; Kogi. Hij bereidde en verkocht zijn gerechten ‘s nachts aan de hongerige nachtclubgasten aan de Sunset Boulevard. In 2014 is op basis van dit verhaal zelfs een Hollywood film gemaakt: Chef. Inmiddels zijn er duizenden food trucks verspreid over de Verenigde Staten en wat ons betreft zal Nederland ook snel overspoeld worden met dit gevarieerde en originele food aanbod!

 
Food truck op locatie?
Wat denkt u van een eigen keuken op wielen, geweldig toch?! Geef uw feest of evenement nóg meer geur en kleur door onze foodtruck uit te nodigen voor een hapje en/of een drankje. Kwaliteit en sfeer gegarandeerd! Neem gerust eens een kijkje op onze website voor de uitgebreide mogelijkheden of kijk op de site van Brandstof Events voor een overzicht van de beste foodtrucks van Nederland.